De Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen (SKOV) organiseert al sinds 1985 jaarlijks vijf vakantiekampen en een familiedag voor kinderen met kanker. De SKOV kenmerkt zich door het organiseren van hele gewone activiteiten voor een bijzondere groep kinderen. Tijdens deze activiteiten is bekwaam medische begeleiding aanwezig én is er nauw contact met het Prinses Máxima Centrum waar de kinderen in behandeling zijn.
Via onze contactpersonen in het Prinses Máxima Centrum krijgen alle kinderen met kanker een uitnodiging voor onze activiteiten. Via die contactpersonen kunnen wij laagdrempelig in contact treden met de behandelend kinderoncoloog. Alleen door dit directe contact is het mogelijk hoogwaardige omstandigheden te creëren waar kind en ouder zich gerust bij kunnen voelen en waarbij de kinderen veilig mee kunnen met de SKOV-activiteit.
Ons uitgangspunt is dat alle kinderen die mee zouden willen, ook mee moeten kunnen. Dit houdt in dat er wel eens ernstig zieke kinderen meegaan, die mogelijk hun laatste vakantie zullen vieren. Zij krijgen tijdens het kamp de benodigde medische zorg en kunnen, indien nodig, 1-op-1 begeleiding krijgen. Maar ook gaan er kinderen mee die net hun behandeling hebben afgerond en weer vertrouwen moeten krijgen in het leven.
Het motto van onze organisatie en bij onze activiteiten is ‘Even geen zorgen, even helemaal los!’; even geen ziekenhuis of vervelende gesprekken, maar weer even lol maken met leeftijdsgenootjes net zoals alle andere vriendjes/vriendinnetjes die niet ziek zijn: dus gewoon weer even kind zijn! Alles wat thuis kan, kan bij de SKOV ook; zoals het geven van medicatie of sondevoeding. In overleg met de behandelend oncoloog is het zelfs mogelijk om bloed te laten prikken en/of intraveneus chemotherapie te geven in een ziekenhuis in de buurt van de SKOV activiteit.
Alle activiteiten worden kosteloos aangeboden. Hierdoor kunnen ook kinderen mee die normaal niet zomaar op vakantie kunnen. Dit maakt de drempel om mee te gaan met de activiteiten laag.
Door de SKOV-activiteiten ontstaat er snel een band met andere kinderen met kanker, waardoor zij zien dat zij niet de enige zijn met problemen of bijwerkingen ten gevolge van de behandeling en/of de ziekte. Zo lopen de meeste kinderen na een SKOV-activiteit vaak weer zonder petje of pruik naar buiten en is zwemmen (en dus het laten zien van littekens en/of amputaties) ineens een stuk minder moeilijk. Het geeft de kinderen weer meer zelfvertrouwen, maakt ze sterker en krijgen zij nieuwe energie om de verdere behandeling voort te zetten of om het leven weer tegemoet te gaan.
De SKOV-activiteiten zijn niet alleen belangrijk voor de zieke kinderen, maar ook voor hun gezin. Tijdens deze vakantie kunnen de ouders/verzorgers zichzelf weer even opladen voor wat nog komen gaat, aandacht aan elkaar geven, maar ook aan de andere kinderen binnen het gezin. De ervaring leert namelijk dat dit veelal tekort schiet tijdens de vaak intensieve behandeling van het zieke kind. Zowel van kind als ouder/verzorger krijgen we met regelmaat reacties dat onze activiteiten onvergetelijk zijn en nieuwe energie biedt daar waar het zo hard nodig is. En daar doen we het voor!